Menkat

periodjokeKun tämä oli pienempi, tällä oli kaveri, joka eräänä päivänä tuli tämän luo silmät loistaen ja hehkuen. ”Musta on tullut nainen!” Tämä oli häkeltynyt eikä lainkaan ymmärtänyt mitä kaveri tarkoitti. Miten nyt yhtäkkiä 12-vuotiaasta tulee nainen? Mitä se naiseus muka ensinkään on? Asia toki selvisi. Menkat. Kaverin äiti juhlisti tätä tapahtumaa monin tavoin: oli kakkua, herkkuja ja lahjoja. Tämä piti koko hommaa jotenkin epäilyttävänä. Kannattiko noita juhlia edes?

Tämä säästyi suhteellisen pitkälle koko hommasta, mutta väistämättä kuukautiset alkoivat tälläkin. Kotona homma kuitattiin sanomalla: ”Tiedäthän, että nyt voit tulla raskaaksi joten ole varovainen poikien kanssa. Niin, ja älä laita siteitä vessanpyttyyn. Se menee tukkoon.” Koulussa kuukautisista puhuttiin yhdellä tunnilla, jolle osallistuivat vain tyttöoletut luokkakaverit. ”Ei tämä ole poikien asia.” Poikaoletetut luokkakaverit puhuivat sitten sillä aikaa masturbaatiosta liksaopen kanssa. Onania ei sitten selvästikään ollut ”tyttöjen juttu”. Törmäsipä tämä aikoinaan tyyppiin, joka samanlaisen koulutien kuljettuaan oli siinä uskossa, että siittiöistä tulee ”poikia” ja munasoluista ”tyttöjä” ja vauvan sukuelimet (ja tämän ämpärin mielestä myös sukupuoli) sitten määräytyvät sen mukaan kumpi voittaa suuressa ”kohtutaistelussa”, I kid you not.

Se mikä tätä eniten vituttaa on juuri edellisten esimerkkien tavat suhtautua menkkoihin. Joko ne ovat joku saatanan mystisen ”naiseuden” merkki, verinen initaatio hedelmällisyyteen tai sitten jotain sellaista vähän hävettävää, naisten juttuja, parempi olla niistä hiljaa, ei puhuta tästä, ei koske niitä, joilla menkkoja ei ole. Onhan se nyt ihan helvetin todellisuuspakoista joko mystifioida tai vaieta kuoliaaksi koko juttu. Menkat nyt vaan ovat tuskaisa osa arkielämää aika monelle ihmiselle (sukupuolesta riippumatta).

Tällainen todellisuuspakoinen jargon tuottaa myös omituisia lieveilmiöitä. Tämä oli kerran työpaikassa, jossa esimies vaati lääkärintodistuksen kuukautiskivuista johtuvista poissaoloista vaikka krampit olisivat alkaneet kesken vuoron ja työntekijä olisi raahautunut esimiehen luo kylmän hien helmeillessä otsalla ja kivusta oksentaen. Selityksenä oli, että ”naistenvaivat ei oo mikään syy olla tekemättä töitä”. Toisaalla kytättiin vessakäyntejä (ei saa käydä liian usein) ja huudeltiin puolukkapäivistä sekä konfliktitilanteissa sanottiin toisella olevan ”pms tai menkat”, koska ”oot ihan yliherkkä”. Eräs lääkäri sheimasi potilastaan menkoista, vaikka potilas oli tullut kipeää polveaan näyttämään. Olisi kuulemma pitänyt varata aika kierron toiseen ajankohtaan. Yksi liksaope pisti riviin seisomaan ne, jotka kieltäytyivät uimasta ja sanoi luokan edessä ”Te, joilla on kuukautiset, menette kävelemään”.

Mikä vittu tätä maailmaa vaivaa? Osalla populaatiosta pitää olla menkat, jotta lisääntyminen onnistuu ilman hedelmöityshoitoja. Se on ikäänkuin populaation selviytymisen keskiössä. Kuu-vitun-kautiset ovat ihan tavallinen asia. Ne, joilla sellaiset on, ovat noin kerran kuukaudessa 4–7 päivää enemmän tai vähemmän estyneitä osallistumaan erilaisiin aktiviteetteihin, mutta tyypit ovat silti ihan samanlaisia ihmisiä kuin muutenkin. Eivät kuukautiset muuta ketään vertasyökseväksi sielunsyöjäksi tai yliherkäksi lusmuilijaksi. Jos tyypit sanovat, että nyt sattuu liikaa, niin sitten sattuu liikaa.  Ei menkkoja pidä hävetä, mutta ei niistä sen enempää tarvitse pitääkään. Menkat vaan ovat. Voitaisko nyt porukalla suhtautua niihin ihan asiallisesti? Lopetettaisiin häpeily, häpäisy ja vitsailu. Ovat ihan riittävän raskaat kestettäväksi muutenkin.

Tämä menee nyt kontemploimaan sitä miten helvetin kyllästynyt tämä on kramppeihin, mystifioituun naiseuteen ja kaikkiin ”hysteria sekä vaeltava kohtu” -läppiin. Saatana.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s